Se používá při speciální úpravě masa, v uzenářství i likérnictví, při nakládání zeleniny a hub, do omáček a kečupů. Podporuje zažívání.Působí proti nadýmání a zácpě. Má močopudné účinky. Používá se proti celulitidě a nadváze.
Anýz mletý / Je kořením a zároveň i léčivou rostlinou. Doporučuje se jako přísada do pečiva, k nakládání červené řepy, červeného zelí a okurek, do jablečného i hruškového kompotu. Indická a čínská kuchyň používá anýz, také do masových jídel. Dále vhodný k žampionům a rybám. Anýz aromaticky voní a má kořenitou nasládlou chuť.
Badyán celý / Má jemnou vůni podobnou anýzu, kořenitě nasládlou chuť. Obsahuje až 5% velmi ceněné silice anetol. U nás se používá v potravinářském průmyslu, ale i v likérnictví. V tradiční české kuchyni se užívá do perníku, speciálních sušenek, švestkových povidel, hruškového kompotu i k aromatizaci čajů a grogu.
Badyán mletý / Má jemnou vůni podobnou anýzu, kořenitě nasládlou chuť. Obsahuje až 5% velmi ceněné silice anetol. U nás se používá v potravinářském průmyslu, ale i v likérnictví. V tradiční české kuchyni se užívá do perníku, speciálních sušenek, švestkových povidel, hruškového kompotu i k aromatizaci čajů a grogu.
Bazalka / Je jedním z nejoblíbenějších koření do polévek, omáček, k přípravě masa, ryb,salátů, na grilované/rožněné kuře, na výrobu sýrů, uzenin, do různých směsí a především do guláše a drůbeže na paprice. Podporuje zažívání, povzbuzuje organismus.